Warning: Declaration of Jhony::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /sap/wp-content/themes/sap/functions.php on line 146
Sprawozdanie z Międzywydziałowych Warsztatów Archiwalnych - Podlasie 2023 - Stowarzyszenie Archiwistów Polskich Oddział w GdańskuStowarzyszenie Archiwistów Polskich Oddział w Gdańsku
09 cze 2023

Sprawozdanie z Międzywydziałowych Warsztatów Archiwalnych – Podlasie 2023

W dniach 18-20 maja odbyły się Międzywydziałowe Warsztaty Archiwalne Stowarzyszenia Archiwistów Polskich. Wzięła w nich grupa kilkunastu archiwistów z Bydgoszczy, Gdańska oraz Torunia.

Wycieczka rozpoczęła od wizyty w Archiwum Państwowego w Białymstoku. Historię nowoczesnego budynku archiwum przybliżył dyrektor Archiwum Państwowego dr Marek Kietliński. Następnie pracownicy Archiwum zaprezentowali Czytelnię, Salę Konferencyjną, Sale wystawienniczą oraz magazyny dokumentacji aktowej oraz kartograficznej, pracownię digitalizacji, konserwacji oraz pomieszczenia biurowe. Po zwiedzaniu Archiwum udaliśmy się do Pałacu Branickich, gdzie mieści się Muzeum Historii Medycyny i Farmacji. Następnie zrobiliśmy spacer po Białymstoku, podziwiając uroki miasta. Zatrzymaliśmy się również przy kościele św. Rocha, gdzie mogliśmy zwiedzić jego wnętrze i podziwiać piękne zdobienia.

Drugiego dnia odwiedziliśmy Monaster w Supraślu, gdzie mieliśmy okazję zobaczyć piękne ikony i poznać historię tego miejsca. Następnie udaliśmy się do Muzeum Ikon, gdzie jeszcze bardziej zgłębiliśmy naszą wiedzę na temat sztuki ikonograficznej. Po zwiedzaniu muzeum, mieliśmy możliwość spaceru po malowniczym Supraślu, podziwiając jego urokliwe uliczki i architekturę. Po spacerze udaliśmy się do Kopnej Góry, gdzie znajduje się Cmentarz Powstańców Listopadowych. Następnie udaliśmy się do tatarskiej jurty oraz  muzeum, gdzie dowiedzieliśmy się więcej o historii tatarskiej społeczności w Kruszynianach. Tu mieliśmy okazję odwiedzić miejscowy meczet. Podziwialiśmy jego architekturę i poznaliśmy trochę więcej na temat tatarskiej kultury i tradycji. Następnie udaliśmy się do Mizaru, gdzie mieliśmy możliwość zobaczenia grobów tatarskich.

Ostatniego trzeciego dnia udaliśmy się w podróż do Tykocina, urokliwego miasteczka niedaleko Białegostoku. Po przybyciu do Tykocina odwiedziliśmy Synagogę, która jest jednym z najlepiej zachowanych przykładów synagogi obronnej w Polsce. Zapoznaliśmy się z historią społeczności żydowskiej w Tykocinie i jej kulturalnym dziedzictwem. Udaliśmy się do kościoła Świętej Trójcy, który jest jednym z najcenniejszych zabytków renesansowych w Polsce. Podziwialiśmy jego architekturę i bogate wnętrze. Po zwiedzaniu udaliśmy się do jednej z restauracji żydowskich, gdzie mogliśmy spróbować tradycyjnych potraw kuchni żydowskiej. Był to wyjątkowy i smakowity sposób na zakończenie naszej wycieczki.

Wycieczka do Białegostoku i okolic była pełna fascynujących atrakcji, wspaniałej kultury i pięknych miejsc. Mogliśmy poznać historię i tradycje tego regionu, spróbować lokalnej kuchni i zobaczyć znaczące zabytki. Był to niezapomniany czas, który na długo pozostanie w naszej pamięci.